Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Teater som demokratiskt verktyg

raised hands

Jörgen Dahlqvist är aktuell med avhandlingen In Dialogue with Society: Democratic Engagement through Theatre som undersöker teaterns potential i att skapa demokratiskt engagemang berättar mer om sin forskning.

porträtt jörgen
Jörgen Dahlqvist

På vilket sätt kan man använda sig av teater för att närma sig frågor om demokrati och socialt engagemang?

I min avhandling beskriver jag hur det är möjligt att använda sig av teater för att stärka demokratin. Genom föreställningar som Skapa Demokrati och Öva Demokrati får publiken aktivt delta i samtal om demokratiska värderingar. Monument visade hur teatern kan ta plats i det offentliga rummet, vara tillgänglig för fler, och bidra med strategier för hur teaterinstutitioner kan bli mer inkluderande. 

Min forskning visar hur teatern kan vara en plats för demokratisk dialog, delaktighet och samhällsengagemang. Den utforskar hur metoder för att skapa nya former för deltagande och hjälpa oss att föreställa oss framtider tillsammans. 

Inför din disputation framfördes föreställningen Skapa Demokrati där publiken tillsammans får utforska vilka utmaningar man kan stöta på när man försöker bygga en demokrati från grunden. Berätta lite mer om den!

Skapa Demokrati bjuds publiken in att tillsammans skapa en demokrati, där de får diskutera, förhandla och reflektera över frågor som: Vad är demokratins kärnvärden? Vem får egentligen vara en del av en demokrati? Och hur tolkar vi rättigheter i praktiken? Genom föreställningen blir teatern till en plats där publiken får utöva demokrati: de övar på att lyssna, uttrycka sig, och tänka tillsammans. Skapa Demokrati visar att teater kan vara mer än scenkonst, den kan vara ett slags demokratiskt laboratorium, där det är möjligt att prova idéer och hitta nya sätt att förstå samhället och varandra.

Hur ser du att din forskning skulle kunna användas framåt i arbetet med att stärka demokratin?

Projektet visar att teater kan vara ett verktyg för att främja dialog inte bara i konstnärliga sammanhang, utan också i civilsamhället. Inom kulturlivet har projektet potential att inspirera nya arbetssätt och strategier för konstnärliga institutioner att öppna upp sina processer och inkludera fler i skapandet. På så vis kan scenkonsten förankras i det samhälle den verkar i. I en tid där demokratin inte längre kan tas för given behövs nya former för delaktighet, och forskningen visar att teatern kan bidra till detta. 

Här kan läsa mer om Jörgen och hans forskning